KLEIN KADEEKE

de belevenissen van een gezin met véél kleine kadeekes ........
het leven zoals het is met
4 bio-kindjes: Kobe, Tibo, Litte en Gust
2 pleegkindjes: kleuter- en peutersmurf
2 weekend-/vakantiepleegkindjes: smurf en smurfin
1 Plan-'pleeg'dochter

vrijdag 8 mei 2009

ECOTUINENDAG / JUNI : COMPOSTMAAND

In kader van de juni compostmaand, organiseert de Stad Aalst in samenwerking met VELT een ecotuinendag. Deze gaat door op zondag 31 mei 2009 van 14 tot 19 uur.

Een opentuinendag met fietstraject was in Aalst al een traditie in kader van de juni compostmaand. Dit jaar sloeg de Stad en de Aalsterse compostmeesters de handen in elkaar met VELT om een traject uit te werken langs 8 ECOtuinen. Je kan dan met je eigen ogen zien hoe gemakkelijk ecotuinieren is en hoe mooi het resultaat kan zijn. In de opengestelde tuinen wordt tuinafval beperkt, worden chemische bestrijdingsmiddelen geweerd, gaat er aandacht naar duurzame materialen, spaart de tuineigenaar water en energie, ... Tuinieren met de natuur mee spaart je ook heel wat werk. Zo kan je meer genieten van je tuin (zonder dat die een wildernis hoeft te zijn)!

Dat het op 31 mei eveneens Dag van het Park is, is mooi meegenomen. In het Eco-zwembadpark geeft dat de gelegenheid voor heel wat extra activiteiten en animatie. Er wordt eveneens een workshop georganiseerd waar snoeiresten worden verwerkt tot een decoratief element in je tuin (takkenwal, ed).

Hiermee zijn we meteen aanbeland bij het thema van juni compostmaand: 'Haal plezier uit uw SNOEIHOUT'. Ieder jaar zet een Vlaamse campagne het thuiscomposteren en het kringlooptuinieren in de kijker. In heel Vlaanderen zijn er dan, op initiatief van OVAM en de VLACO ism de gemeenten en de lokale compostmeesters, allerlei evenementen. Dit jaar is het thema dus 'snoeihout': deze afvalstroom is na gras, de grootste afvalstroom in de tuin. De meeste mensen voeren hun snoeihout af, zonder erbij stil te staan dat je er heel creatief mee aan de slag kan. Denk maar aan een looppad van hakselhout, hakselhout als bodembedekking tegen onkruid, een mooie takkenwal (om allerlei beestjes een onderkomen te verschaffen), ...
In kader van dit thema zijn er dit jaar fluisterhakselaars te winnen. In Aalst moet je daarvoor zijn op het demoterrein van de compostmeesters aan de Bergemeersen. Je ziet de hakselaar in werking, je krijgt tips ivm het verwerken van snoeihout, je krijgt een wedstrijdformulier en een gratis boekje met 9 kringlooptips over het verwerken van snoeihout. Allen daarheen dus op de ECOtuinendag op zondag 31 mei 2009 !!!

Geen opmerkingen: